woensdag 8 september 2010

wecken en inmaken

Ja het is een trend: wecken en inmaken. Voor mij een pure noodzaak. Ons huis beschikt over electra maar dat is totaal niet stabiel, zodra er noodweer uitbreekt stopt de electra ermee. Bij stevige regenbuien met wind zijn we zelf genoodzaakt de electra uit te zetten, ons dak is nog niet helemaal goed na alle stormen van begin van het jaar en oh zo handig: in Hongarije zit de electra-meter aan de buitenkant van het huis onder een klein afdakje.
Dit alles is niet zo'n probleem ware het niet dat de vriezer dan uitvalt. Meestal is dit niet zo lang maar je zal maar je hele wintervoorraad net ingevroren hebben en de boel valt 2 dagen uit!
Om deze reden en ook omdat we eigenlijk geheel zelfvoorzienend willen zijn, houd ik mij nu bezig met inmaken.  Het lastige is dat voor deze trend er allerlei handige apparaten en hulpmiddelen zijn ontworpen maarja natuurlijk: op electra... (of anders op gas en dat hebben we niet)
Zojuist op marktplaats een leuk heeeeel oud apparaatje gekocht waarmee je doormiddel van stoom uit je fluitketel flessen snel en gemakkelijk kunt steriliseren en eten mee kan wecken. Helaas is het slangetje een beetje kapot en moet ik dat nog repareren maar in oktober zodra we weer op ons land zijn ga ik het meteen uitproberen. Afgelopen zomer was het ontzettend kloten om de beugelflesjes te steriliseren op een houtvuur buiten, het kostte ongeveer 3 uur bij elkaar voordat de 20 liter brandnetelbier in gesteriliseerde flessen kon.  Een beetje afzien is leuk hoor maar het moet niet te gek worden!

Nog even over de electra: momenteel zijn we aan het sparen voor goede zonnecollectoren en accu's zodat we niet meer van de leverancier afhankelijk hoeven zijn en bovendien hopenlijk wat stabielere electriciteit hebben.

2 opmerkingen: