vrijdag 10 juni 2011

vlierbloesem siroop

We waren precies op tijd in Hongarije om de vlieren te zien bloeien!  Meestal begint dit rond half mei, maar dan zijn wij alweer terug naar Nederland. 1 jaar waren ze erg vroeg, in 2007, het was warmer dan normaal en ze stonden al volop in bloei eind april. Dit jaar kwamen we op 13 mei aan en ik heb ze  geplukt voor siroop:
Pluk flink wat geurende open schermen, liefst op een zonnige dag. Doe deze in een emmer of grote pan, overgiet met kokend water met evt wat citroenzuur. Zorg dat de schermen onder water staan anders worden ze bruin.  Ik gooi altijd een flinke hoeveelheid citrusvruchten erbij zoals hier citroenen en sinaasappels.
Laat alles 24 uur staan en roer regelmatig even door. De volgende dag alles door een fijne zeef of kaasdoek gieten en voor elke liter sap 1 kilo suiker toevoegen. Het geheel tot de kook brengen en dan meteen in schone (grolsch-) flessen doen. Flessen omkeren en laten afkoelen.. Zo is het zeker het hele jaar te bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten